Nieuw boekingssysteem

Mindfulness-blog

Mindfulness; thuis komen in jezelf

De beoefening van mindfulness helpt je om ten volle hier en nu te leven, en te genieten van dit prachtige en ook uitdagende bestaan op aarde. En uitdagend is het zeker. We worden als kwetsbare wezentjes geboren in een, door de evolutie heen, diep ingebakken, rauwe strijd om het bestaan, langs ziekte, dood, oorlog en wat al niet meer. We leven in een wereld waarin ieder moment van alles kan veranderen. Onze meest basale behoefte is dan ook die aan veiligheid.

Veiligheid in een uitdagend bestaan

Materieel gezien zijn we in feite nog nooit zo veilig geweest als nu. Ook de fysieke veiligheid werd bij de meesten van ons wel vervuld. Maar als ik naar mezelf kijk, opgroeiend in een gezin met 4 kinderen, dat van buitenaf misschien wel harmonisch leek, was de emotionele veiligheid toch vaak best ver te zoeken. En hoe onze ouders ook hun best deden, ik vermoed dat die basisbehoefte aan emotionele veiligheid bij velen van ons niet volledig vervuld is geweest.

Als je in alle eerlijkheid en zonder oordeel je eigen gedachteproces gaat observeren zie je hoe we steeds op zoek zijn naar die veiligheid. In omstandigheden, in mensen, in erkenning, in bezit, in macht, in spiritualiteit… Onze mind is voortdurend bezig om emotionele veiligheid te creëren, of onveiligheid te detecteren. Onbewust zijn we met onze meningen en oordelen vooral bezig onszelf een bepaald gevoel van controle en zekerheid te geven. Alles om oude angsten, vaak ontstaan in onze vroegste kindertijd, niet te hoeven voelen.

Transformatie

En het lijkt erop dat we, met alles dat er gebeurt deze afgelopen 2 jaar, op allerlei niveaus worden uitgedaagd om een diepere basisveiligheid in onszelf te realiseren. Als we gevoelens van onveiligheid en oude angst bewust leren toelaten kunnen we deze verwerken en transformeren. Zodat we het niet meer nodig hebben om vertrouwen, veiligheid of zekerheden bij anderen te halen, maar ons veilig kunnen voelen in ons zelf, wat er ook om ons heen gebeurt. Zodat we kunnen voelen wat ons hart nodig heeft, en angst kunnen transformeren naar liefde.

Pfjoe, dat is nogal een proces. Voor mij een van vele jaren, dat altijd nog voortduurt en zich verdiept. Waarin ik steeds subtielere angsten en onbewuste, onnodige lagen van bescherming tegen kom. Het mooie is dat waar ik vroeger nog kon blijven hangen in slachtofferschap, eindeloze verdedigende discussies, voornamelijk in je hoofd (ken je dat? 😉 ik deze reacties zoveel sneller door zie en kan los laten. En wat het volgens mij vooral vraagt is om dan steeds opnieuw dat angstige en behoeftige stuk in jezelf volledig te omarmen, zodat we ons veilig gaan voelen in onszelf, met alles wat daar niet gevoeld mag worden. Alle pijn, angst, boosheid, maar ook alle ingehouden blijheid, speelsheid en onbevangenheid.

Oefenen kan overal

En dat kun je overal oefenen. Want zelfs op vakantie, en op de meest paradijselijke plekken, zijn wij mensen nog in staat onszelf ongelukkig te denken, met onbewuste aanvalsgedachten op onszelf of anderen. En dan oefenen om daar met heel veel mildheid bij te zijn, in het besef dat we daar niet alleen in zijn. Dat we met zijn allen diep geprogrammeerd zijn, en ver afgedwaald van onze oorspronkelijke natuur en ons onschuldige mooie hart.

We zijn allemaal onderweg, ieder in ons eigen tempo. Zoals mijn zus (ook de 60 gepasseerd;) onlangs schreef; ‘Krakend en piepend richting ouderdom terug bij mezelf komen.’ Langzaam thuiskomen in wie we ten diepste allang al die tijd al zijn. En als ik om mij heen kijk, en ook in mijn trainingen, zoals allerlei ontwikkelingen steeds sneller lijken te gaan, heb ik hoop dat jongere generaties sneller leren en transformeren dan ik het kon.

Kleine oefening met groot effect

  • Met mindfulness kunnen we alles dat op ons pad komt gebruiken om van te leren.
  • Mij helpt het om, in uitdagende situaties, eerst even te stoppen.
  • Dan naar binnen te keren en te observeren, met nieuwsgierigheid, mildheid en zonder oordeel:
  • Wat ervaar ik nu. Wat raakt dit in mij, wat doet dit met mij. Wat voel ik hierbij.
  • Dat toelaten en ermee ademen… er in ontspannen.
  • En vaak komt er dan ruimte voor heel nieuwe response.
  • Een variant van de adempauze, zoals we die beoefenen in de mindfulness training.

 

Cecile Mertens

Yoga

In onze Yogalessen is veel aandacht voor houding, beweging, adem en filosofie. De lessen varieren van actieve flow tot meditatieve ontspanning.

Pilates

De Pilates methode is een effectieve body workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en flexibel lichaam te creëren.

Gerelateerde berichten

Yoga vs Pilates

Pilates en Yoga kennen veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Onderstaande afbeelding geeft hiervan een overzicht. Rechts (in het rood) Pilates, …

Lees verder...

Voordelen van yoga

Yoga is bevorderlijk voor je gezondheid en welzijn. Regelmatig yoga beoefenen helpt je om volop en bewust te leven. Om …

Lees verder...

Zo overleef je jouw eerste yogales: 10 tips van een teacher!

Voordat je op je bol kunt staan, zul je toch echt die eerste yoga les moeten overleven. En dat kan …

Lees verder...

Twee of vijf proeflessen Yoga of Pilates

Om een goede indruk van Thrive Yoga te geven, bieden we je de keuze om te starten met:

  • 2 proeflessen binnen 1 week (€ 17,-)
  • 5 proeflessen binnen 1 maand (€ 35,-)

De lessen kunnen zowel in de studio, buitenlessen als voor livestream lessen gebruikt worden! De perfecte manier om kennis te maken met de verschillende lessen en docenten bij Thrive. Je kunt zowel Yoga als Pilates volgen (waarvan maximaal eenmaal Aerial).  We adviseren om verschillende lessen / docenten uit te proberen zodat je ons gevarieerde aanbod kan ervaren.  Deze introductiekaart aanbieding is eenmalig verkrijgbaar wanneer je nog niet eerder lessen bij ons gevolgd hebt en alleen beschikbaar wanneer je in Amsterdam (of aangrenzende gemeenten) woonachtig bent.

Je kunt voor Zwangerschapsyoga een losse proefles volgen voor € 10,- , Als je al Thrive lid bent en een rittenkaart hebt, dan kun je deze ook eenmalig gebruiken voor een proefles zonder bijbetaling.